Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Läkemedelsbehandling vid obesitas
Det finns flera godkända läkemedel för behandling av obesitas hos vuxna i Sverige. Introduktionen av GLP-1-agonister har aktualiserat farmakologisk obesitasbehandling.
Lipashämmaren orlistat (Xenical) har som enda subventionerade läkemedel prioriterats och rekommenderats i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för obesitasbehandling. Den viktreducerande effekten av orlistat är dock begränsad och många patienter tolererar inte medicinen på grund av diarréer.
Godkända är även aptitreglerande läkemedel, exempelvis GLP-1-agonisterna Saxenda (liraglutid), Wegovy (semaglutid) och den kombinerade GIP/GLP1-agonisten Mounjaro (tirzepatid). De aptitreglerande läkemedlen ingår inte i läkemedelsförmånen och betalas således av patienten själv.
Effekt på kardiovaskulära händelser
Liraglutid har hos personer med diabetes typ 2 visats minska risken för allvarliga kardiovaskulära händelser (kardiovaskulär död, hjärtinfarkt eller stroke) jämfört med placebo. Semaglutid har visats minska risken för allvarliga kardiovaskulära händelser hos personer med diabetes typ 2 och personer med obesitas utan diabetes. Motsvarande studier för tirzepatid har ännu inte genomförts.
Rekommendation från läkemedelskommittén
Läkare kan redan i dag skriva ut samtliga godkända obesitasläkemedel. Det är alltid den behandlande hälso- och sjukvårdspersonalens ansvar att bedöma den enskilda patientens behov, så att patienten får adekvat behandling i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Läkemedelsbehandling behöver dock genomföras tillsammans med evidensbaserad levnadsvanebehandling där patienten regelbundet följs upp under behandlingstiden för dosjustering, biverkningsdiskussion och effektutvärdering.
Eftersom tirzepatid är godkänt vid både diabetes typ 2 och obesitas är det viktigt att korrekt ordinationsorsak anges vid förskrivning.
Kontakt
Läkemedelsteamet
Region Uppsalas ledningskontor
E-post: lakemedel@regionuppsala.se