Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Föräldraskap när barnet är i samhällsvård
Även när barnet är placerat är det angeläget att relationen mellan barn och föräldrar kan utvecklas. Nedan presenteras stödgruppen Mamma och Pappa Trots Allt samt en fallbeskrivning, Umgänge vid placering när föräldrar har kognitiva svårigheter.
SUF-guiden är ett resultat av ett samarbete mellan SUF-Kunskapscentrum och yrkesverksamma i de lokala SUF-grupperna i Uppsala län. Syftet med guiden är att ge yrkesverksamma ett kunskapsstöd i deras arbete med familjer där en förälder har kognitiva svårigheter.
Mamma och Pappa Trots Allt
Mamma och Pappa Trots Allt (MTA/PTA) är en stödgrupp till föräldrar som har placerade barn eller har barn som bor hos den andra föräldern.
Genom stödgruppen kan föräldrarna få kunskap och färdigheter för att bättre hantera vad det innebär att vara förälder då barnet är placerat. Det handlar bland annat om att sätta ord på känslorna, få förståelse för barnets situation och utveckla konstruktiva lösningar för att hantera separationen. Under träffarna möter föräldrar andra som är i samma situation, vilket i förlängningen kan öka deras känsla av sammanhang.
Barn till föräldrar med kognitiva svårigheter är överrepresenterade bland de som är placerade inom samhällsvård. I stödgruppen kommer anpassningar att göras för att möjliggöra för alla föräldrar att kunna delta.
På initiativ från SUF-Kunskapscentrum har stödgruppen beforskats. Bland annat beskriver mammor som har deltagit i Mamma Trots Allt att de har fått stöd i att bibehålla sin roll som mamma. Studien visar att mammorna över tid har blivit mer delaktiga i placeringen och i umgänget och att de har tagit steg till försoning och acceptans. De uttrycker att de känner sig stärkta av att träffa och diskutera med föräldrar i samma situation och menar att det bidrar till att deras relation till barnet, familjehemmet och socialtjänsten förbättras.
Information till föräldrar om stödgruppen.pdf
För mer information om metoden se Rapport: Mamma Trots Allt (pdf).
Kommande stödgrupper i Uppsala län
Genom ett unikt samarbete samordnas MTA/PTA inom Uppsala läns åtta kommuner. Målet är att grupper regelbundet ska startas varje termin så att föräldrarna inte behöver vänta eller vara utan tillgång till en stödgrupp. Stödgrupperna är öppna för mammor och pappor från hela länet.
Kommande Mamma och Pappa Trots Allt stödgrupper i Uppsala län
Inbjudan Mamma och Pappa Trots Allt i Uppsala start 11 september 2024.pdf
Inbjudan Mamma och Pappa Trots Allt i Tierp start 3 oktober 2024.pdf
Viktig information till dig som rektryterar föräldrar:
Information till yrkesverksamma om stödgruppen.pdf
Känner du någon förälder som är intresserad av stödgruppen?
För mer information om planerade grupper, kontakta MTA/PTA samordnare Jeanette Ahlén, Socialsekreterare, Uppsala kommun
Gruppledarutbildning - Mamma och Pappa Trots Allt
Yrkesverksamma erbjuds en gruppledarutbildning som innefattar kunskap om målgruppen, om metoden Mamma och Pappa Trots Allt samt metodstöd. Den riktar sig främst till de yrkesverksamma inom Uppsala län som är intresserade av att starta och genomföra grupper i den egna kommunen. Utbildningen omfattar två heldagar och ett uppföljande metodstödstillfälle.
Gruppledarutbildning - Mamma och Pappa Trots Allt
6-7 februari 2025
Vill du veta mer om gruppledarutbildningen? Anmäl dig till Intressewebbinariet 17 oktober 2024.
I mån av plats har yrkesverksamma från övriga Sverige möjlighet att delta.
Utbildning - Föräldrar med kognitiva svårigheter med barn i samhällsvård
En utbildning som ger yrkesverksamma fördjupade kunskaper om utformning och anpassning av information samt stöd i kommunikationen med föräldrar som har kognitiva svårigheter. Det inkluderar strategier för att stödja föräldrarna under placering, samt utformning av insatser som är särskilt viktiga för att förbättra kvaliteten vid umgänge. Utbildningen baserar sig på kunskap från de många gruppledarutbildningar som givits inom ramen för Mamma och Pappa Trots Allt, men utan fokus på att bli gruppledare.
Utbildningen riktar sig till socialsekreterare, familjehemssekreterare, familjebehandlare, umgängeskontaktperson, boendepersonal och vuxenhandläggare.
Läs mer om utbildningen - Föräldrar med kognitiva svårigheter med barn i samhällsvård.
Umgänge vid placering när föräldrar har kognitiva svårigheter
I mars 2019 publicerade Socialstyrelsen ett kunskapsstöd för socialtjänstens bedömningar gällande barn i familjehem och umgänget med föräldrar och andra närstående. SUF-Kunskapscentrum har bidragit med en fördjupning om hur socialtjänsten kan arbeta med utformning och anpassning av information och stöd i umgänget när föräldrar har kognitiva svårigheter (bilaga 4 sid 92-103).
Som ett komplement till Socialstyrelsens kunskapsstöd har SUF-Kunskapscentrum utformat en fallbeskrivning om vad socialtjänsten kan behöva tänka på vid planering, genomförande samt uppföljning av umgänge. I fallbeskrivningen visas hur det som beskrivs kan kopplas till en teoretisk referensram Verktyg som ger förutsättningar för kognitiv tillgänglighet. Referensramen bygger på principer framtagna för Universal Design for Learning (UDL 2018).
Fallbeskrivning - Umgänge vid placering när föräldrar har kognitiva svårigheter (pdf).
PYC-handledare i stödjande umgänge
Söker du verktyg i arbetet med att ge stöd i umgängen när det gäller barn som är placerade i familjehem? Genom att använda sig av Parenting Young Children, PYC, kan man på ett systematiskt sätt stödja föräldrarnas inlärning av samspel och omsorgsfärdigheter för att stärka och underlätta kontakten mellan barn och föräldrar.
www.pyc.se