Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Samverkan inom folkhälsa och social hållbarhet
För att uppnå en god folkhälsa behöver vi samarbeta både inom Region Uppsala och med externa aktörer för att hitta gemensamma lösningar och utvecklingsområden.
Ett jämställt och jämlikt Uppsala län
Länets aktörer har under ledning av Länsstyrelsen och Rådet för social hållbarhet tagit fram en strategi utifrån ett regeringsuppdrag om en jämställdhetsstrategi. De har valt att bredda strategin till att även vara en jämlikhetsstrategi med fyra visioner som möter identifierade utmaningar i länet:
- Ett län med delaktiga invånare som har makt och förutsättningar att forma samhällsutvecklingen.
- Ett län fritt från våld.
- Ett län med en civil beredskap för alla.
- Ett län med en inkluderande arbetsmarknad fri från diskriminering.
Samverkan i länet
Råd för social hållbarhet
Rådet samverkar i flera nivåer: stat, region, kommun och där flera statliga aktörer ingår. Länsstyrelsen och landshövdingen är sammankallande. Ambitionen är att öka möjligheten till ett gott liv på lika villkor för hela länets befolkning genom att sammankoppla myndigheternas, kommunernas och regionens olika uppdrag. Samarbete sker även i flera fall med civilsamhället. Hälsa, trygghet och goda livsvillkor i socioekonomiskt utsatta områden och grupper samt Mäns våld mot kvinnor är prioriterat för samverkan enligt en överenskommelse. Alla aktörer arbetar med utgångspunkt i sina egna uppdrag.
Rådet träffas två gånger per år och samordnas av en grupp med utsedda representanter från de olika aktörerna som ansvarar för koordinering av genomförande och uppföljning av överenskommelsen och insatser i en samverkansplan. Regionala arbetsgrupper eller nätverk ansvarar på uppdrag av samordningsgruppen för det operativa genomförandet av samverkansplanen och övriga prioriteringar.
Råd för social hållbarhet (lansstyrelsen.se)
Prevention är livsviktigt
Nätverket Prevention är livsviktigt är ett strategiskt nätverk för att stärka barn och ungas livsvillkor och hälsa i Uppsala län. Syftet är att stödja länets aktörer till att i samverkan rikta främjande och förebyggande insatser tidigt och till flera för att skapa samhällsekonomiska vinster. I många av de samhällsutmaningar vi står inför när det gäller till exempel fysisk och psykisk ohälsa, ohälsosamma levnadsvanor, utanförskap och våld är de bakomliggande orsakerna desamma. I nätverket som träffas regelbundet samlas aktörer från länsstyrelsen, Region Uppsala och länets åtta kommuner.
Jämlik hälsa (lansstyrelsen.se)
Samråd med civilsamhället
Region Uppsala har tillsammans med övriga länet ett gemensamt ansvar att värna den idéburna sektorn som en självständig kraft för demokratisk förankring, samhällsutveckling och medmänsklig tillit.
Civilsamhället – idéburen sektor
Länscentrum mot hedersrelaterat våld
Ett länscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck startar i Uppsala i början av 2025. Tillsammans med Länsstyrelsen kommer länets kommuner, Polismyndigheten och Region Uppsala att styra verksamheten för att ge stöd från socialtjänst, polis och hälso- och sjukvård till utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck i alla åldrar. Resurscentrumet ska också erbjuda utbildning och vägledning för yrkesverksamma i hela länet.
Utöver Uppsala kommun kommer övriga kommuner i länet, Polismyndigheten, Region Uppsala samt Länsstyrelsen i Uppsala län att vara de samverkanspartners som driver resurscentret. Utöver det kommer ett samarbete att finnas med Åklagarmyndigheten och Nationellt centrum för kvinnofrid.
Samverkan inom Region Uppsala
Hälsosamma levnadsvanor
Individer har olika möjligheter att påverka sina vanor, därför behöver samhället skapa bättre förutsättningar för en god hälsa i befolkningen. Genom de egna verksamheternas uppdrag arbetar Region Uppsala för att uppnå en hälsofrämjande hälso- och sjukvård.
Personer med ohälsosamma levnadsvanor har ökad risk att bli allvarligt sjuk men även att få ett kortare liv. Det gäller exempelvis den som röker, snusar har ett riskbruk av alkohol, har ohälsosamma matvanor eller inte är tillräckligt fysiskt aktiv. Vissa ohälsosamma levnadsvanor har blivit vanligare och det är stora skillnader mellan olika grupper i befolkningen.
Lokala programområden, arbetsgrupper och samverkansgrupper
Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS)
Hälsoäventyret
Hälsoäventyret är en hälsofrämjande, pedagogisk verksamhet med uppdrag att stärka barn och ungdomars hälsa i länet. Hälsoäventyret är mötesplatsen där ledorden prat, skratt, lek och allvar genomsyrar verksamheten.
Psykisk hälsa och suicidprevention
Kunskap om psykisk hälsa kan hjälpa oss att bättre förstå oss själva och andra. Om vi vet vad psykisk hälsa är och förstår vad den påverkas av så är det lättare att se vad man kan göra för att må så bra som möjligt och för att hjälpa andra. Många saknar kunskap om hur man stärker och bibehåller sin psykiska hälsa. Region Uppsala arbetar både inom de egna verksamheterna och tillsammans med andra aktörer i länet för att öka förmågan att ta till sig, förstå, värdera och använda information om psykiskt välbefinnande. Psykiskt välbefinnande är inte samma sak som frånvaro av psykisk ohälsa. Man kan känna välbefinnande även om man har en psykiatrisk diagnos.
Psykisk hälsa och suicidprevention
Externt finansierade projekt för en social hållbarhet i länet
Med medel från bland annat Europeiska socialfonden har Region Uppsala i samspel med kommuner och andra aktörer möjlighet att utveckla och förstärka förutsättningarna att stödja individer som är i eller riskerar att hamna i utanförskap. Former för att arbeta med familjer och föräldrar när det gäller ungdomar som varken studerar eller arbetar kan utvecklas i syfte att bryta isolering, öka inkludering och delaktighet i samhället. Genom samverkan med kommuner och andra aktörer kan Region Uppsala också identifiera utmaningar och utveckla strategier för att möta utmaningar kopplat till en inkluderande arbetsmarknad.
Våra publikationer och projekt
Läsa våra strategier, handlingsplaner, rapporter och olika typer av kunskapsunderlag. Du kan också läsa om våra projekt.