Region Uppsala låter unga tycka till om framtidens kulturliv

2025-04-04

Tyck till-lådor, dialogforum och idéverkstäder – så fångar Region Uppsala in barn och ungas perspektiv inför nästa kulturplan. Målet är att göra kulturen mer relevant, inkluderande och demokratisk.

Sara Waller har inför tyck till-lådor för att fånga in barns åsikter om kultur.– Unga är inte bara framtidens publik, de är kulturmedborgare redan idag, säger Sara Waller, verksamhetsutvecklare för barn och unga på regionen, som inför den nya kulturplanen 2027–2030 infört nya metoder för att stärka barns röster om vad som är viktigt inom kultur. Det är också konkreta sätt att göra kulturplanen mer relevant för framtidens kulturliv.

Hej Sara! Varför har ni tagit initiativ till Tyck till-lådor, dialogforum och idéverkstäder för att få fånga in barn och unga röster? 

– Vi gör det här för att det är absolut nödvändigt – inte bara trevligt – att lyssna till barn och unga när vi planerar framtidens kulturliv. De är både dagens och morgondagens kulturutövare och publik. Om vi ska ha en relevant och meningsfull kulturplan för hela länet, måste ungas perspektiv få ta plats. 

Vad går initiativen ut på? 

– Vi har satt ut tyck till-lådor på bibliotek, fritidsgårdar och kulturskolor – platser där barn och unga redan vistas. Där kan de skriva ner vad som är viktigt för dem inom kultur. Det kan handla om allt från dans, teater, gaming, böcker och musik etc, säger Sara och fortsätter:  
 
– Vi har även genomfört ett dialogforum inom fritidsverksamhet för barn och unga med funktionsnedsättningar. Parallellt genomför vi också idéverkstäder i samarbete med organisationen Youth 2030 Movement, som är experter på ungas delaktighet i samhället. Via dem får ungdomar - på elevråd, ungdomsråd eller i fritidsverksamheter - diskutera vad som är viktigt inom kultur. 

Hur kopplas det här till barnkonventionen?

– Sedan 2020 är barnkonventionen lag i Sverige. Det innebär att alla samhällsinstanser har ett ansvar att arbeta barnrättsligt. Det betyder att barn ska få komma till tals i frågor som rör dem. Kulturen är en viktig del av deras liv och fritid, och deras röster måste tas på allvar. 

Vad hoppas du att det här ska leda till?

– Att vi får en kulturplan som faktiskt speglar hela samhället – inte bara vuxnas perspektiv. Vi vill även testa och utveckla nya metoder – som fungerat i andra regioner – för att lyssna in barn och ungas perspektiv. Då ser vi vilka metoder som fungerar och som vi och kommunerna kan använda framåt. Det här är också ett sätt att stärka ungas demokratiska förmågor och inflytande kring kulturpolitik både regionalt och där de bor. 

 Tyck till-lådor.

Fakta: Barn och unga får tycka till om framtidens kulturliv! 

Just nu pågår arbetet med att ta fram en reviderad kulturplan för 2027–2030 – ett viktigt dokument som sätter inriktningen för kultur i länet. För att planen ska bli så relevant, levande och kraftfull som möjligt samlar Region Uppsala just nu in tankar och perspektiv från kulturutövare via dialogmöten – men också från barn och unga! 

Tyck till-lådor har som ny metod ställts ut på bibliotek, fritidsgårdar och kulturskolor, liksom dialogforum och idéverkstäder. Dessa initiativ görs för att barn och unga ska dela med sig av vad som är viktigt för dem inom kultur. Det är också konkreta sätt att göra kulturplanen mer inkluderande, aktuell och meningsfull för framtidens kulturliv. 

Läs mer:

Regional kulturplan för Region Uppsala

Barns rätt till kultur - konferens 2 juni 2025

Kontakt

Sara Waller

Verksamhetsutvecklare barn och unga