Digital infrastruktur - bredband

Nyttan med digital infrastruktur och en aktiv bredbandsuppkoppling är flera. Du som individ får möjlighet att arbeta och studera på distans, driva företag på den plats du önskar samt ta del av välfärd, kultur och service. För näringslivet kan en snabb bredbandsuppkoppling bidra till utveckling av befintlig verksamhet eller nya innovationer. För offentlig sektor kan tillgången på bredbandsuppkopplingar bland annat möjliggöra en omställning till en mer effektiv och nära vård.

Tillgång till snabbt bredband bidrar även till en hållbar utveckling av länet genom:

  • Miljömässiga effekter – minskat resande och minskad energianvändning
  • Ekonomiska effekter – minskade vårdkostnader och resekostnader, ökade skatteintäkter
  • Sociala effekter – ökad delaktighet och inflytande, ökad möjlighet till jämlikhet och större självständighet för individen

För Uppsala läns hållbara utveckling är det därmed av stor vikt att samtliga invånare, företag och offentlig sektor har tillgång till robust fast och mobil bredbandsuppkoppling med höga överföringshastigheter. 

Utveckla den digitala infrastrukturen

Den regionala utvecklingsstrategin (RUS) har ett långsiktigt åtagande att utveckla den digitala infrastrukturen. Som ett steg i att genomföra RUS har en strategi för digital infrastruktur i Uppsala län tagits fram i bred dialog med länets kommuner, länsstyrelsen och nätägare i Uppsala län. Strategin syftar till att ge ram och inriktning i utvecklingsarbetet fram till år 2030.

Följande målsättningar återfinns i RUS och i "strategin för digital infrastruktur i Uppsala län" och ligger i linje med målsättningarna i den nationella bredbandsstrategin:

2023 bör hela Uppsala län ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet.

2025 bör hela Uppsala län ha tillgång till snabbt bredband.

Bredbandsutbyggnaden i Uppsala län

En majoritet av länets invånare har tillgång till snabbt bredband, men det råder stora variationer inom länet och mellan tätorter och landsbygder, där framför allt vissa områden på landsbygden i stor utsträckning saknar tillgång till en god bredbandsuppkoppling. För att säkerställa att hela länet har tillgång till bredband behöver ett särskilt fokus läggas på att minska skillnaderna mellan länets kommuner samt mellan tätort och landsbygd.

Totalt har drygt 93 procent av hushållen i Uppsala län tillgång till snabbt bredband om minst 100 Mbit/s. Det är en ökning med cirka 3 procentenheter från föregående år. Det visar Post- och telestyrelsens årliga mobil- och bredbandskartläggning från oktober år 2023.

Region Uppsala arbetar för att främja tillgången till bredband

Genom funktionen som regional bredbandskoordinator arbetar Region Uppsala för bättre samordning och samverkan i bredbandsfrågor. I arbetet ingår det att stödja kommuner, ha dialog med nätägare och fiberföreningar samt kartlägga behov och följa och driva på bredbandsutbyggnaden i länet.

Kontakta gärna oss om du vill veta mer om hur Region Uppsala arbetar med bredbandsfrågor. Du som är intresserad och vill veta mer om bredbandsutbyggnaden i ditt område ska i första hand kontakta din kommun eller aktuell nätägare i ditt område. Du hittar närmsta nätägare i ditt område via PTS bredbandskarta Bredbandskartan (pts.se)

Ekonomiskt stöd till bredbandsutbyggnad

Bredbandsutbyggnaden i Sverige är marknadsdriven, men kan ibland behöva ekonomiskt stöd för att realiseras. Det kan vara långa avstånd, svåra markförhållanden, begränsat kundunderlag eller många avtal som behöver tecknas som driver upp kostnaden i ett utbyggnadsprojekt.

Regeringen har gett Post- och telestyrelsen (PTS) i uppdrag att utlysa bredbandsstöd med start 2020. Både privata och offentliga aktörer kan söka stöd för att bygga ut bredband. Operatörer, stadsnät och fiberföreningar kan söka stödet om de uppfyller kraven. Slutkunder, enskilda näringsidkare och privatpersoner kan däremot inte söka stödet.

År 2023 delades drygt 29 miljoner kronor ut till olika utbyggnadsprojekt i Uppsala län. Det var flera aktörer som sökte stöd, varav några beviljades stödmedel. Berörda hushåll, arbetsställen och fritidshus kommer sannolikt att kontaktas av respektive aktör i de beviljade utbyggnadsprojekten. Det beviljade stödet från PTS ger Uppsala läns invånare möjligheten att ansluta sig till en snabb och stabil bredbandsuppkoppling.

Läs mer om bredbandsstöd hos PTS: Bredbandsstöd (pts.se)

Så kan du få grundläggande internet och telefoni

Saknar du bredband om minst 10Mbit/s till din bostad eller företag? Då kan det vara bra att känna till att Post- och telestyrelsen (PTS) har fått i uppdrag att upphandla anslutningar för telefoni och bredband till hushåll och företag som saknar tillgång till telefoni och grundläggande internet.

Uppdraget är viktigt eftersom det bidrar till att alla ska få tillgång till internet och de samhällsviktiga tjänster som finns där, oavsett var man bor och verkar. Du bör dock känna till att du som enskild person har ett eget ansvar för att tillgodose ditt behov av internet och telefoni.

Läs mer om olika råd hur du kan göra själv eller hur du ansöker om stöd hos PTS: Grundläggande internet och telefoni (pts.se)

Teknikskifte

Just nu pågår ett teknikskifte då 2G- och 3G-näten avvecklas. Ta reda på om du behöver byta till enheter som fungerar med 4G, 5G eller annan modern teknik. Även kopparnätet fortsätter att fasas ut. Bredbandstjänster via kopparnätet ersätts med tjänster via fiber eller mobilnäten. Mer information om teknikskiftet hittar du hos respektive operatör eller på Byt Nät Nu (bytnat.nu)

Kontakt

Sofia Millbert

Regional bredbandskoordinator