Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Rösta i Sverige
I Sverige är det val till regionfullmäktige vart fjärde år, samtidigt som val till riksdag och kommunfullmäktige. Då röstar medborgare i Sverige på de politiker man vill ska bestämma och styra på tre nivåer; lokalt, regionalt och nationellt.
Valen gäller vilka politiker som ska leda:
- Kommunfullmäktige i kommunen där du bor
- Region Uppsalas regionfullmäktige
- Sveriges riksdag
Rösträtt till Sveriges riksdag
För att få rösta i valet till riksdagen måste du vara svensk medborgare. Du behöver inte bo i Sverige. Men du måste ha bott här någon gång så att du är eller har varit folkbokförd i Sverige.
Rösträtt till kommun- och regionfullmäktige
Du har rösträtt till kommun- och regionfullmäktige om du:
- Kommunfullmäktige: är svensk medborgare och bor (är folkbokförd) i kommunen.
- Regionfullmäktige: är folkbokförd i någon av de kommuner som ingår i regionen.
- Är medborgare i ett EU-land, Island eller Norge och bor (är folkbokförd) i kommunen/länet.
- Bor i ett annat land och har bott (varit folkbokförd) i Sverige i minst tre år i följd före valdagen, och bor (är folkbokförd) i kommunen eller länet.
Så röstar du
Tre veckor innan valet får alla som har rätt att rösta ett brev. Det är ditt röstkort. På röstkortet står det var du ska rösta på valdagen och vilka val du har rätt att rösta i. Ta med röstkortet till vallokalen på valdagen. Du ska också ta med ditt pass eller ett annat identitetskort. Det behöver du för att visa vem du är. Om du inte har ett identitetskort kan någon följa med dig när du ska rösta och säga vem du är.
Du behöver inte vänta med att rösta till den dag det är val. Du kan rösta i förväg. Alla kommuner ordnar lokaler där du kan rösta i förväg. Om du är sjuk, har en funktionsnedsättning eller är gammal kan du få hjälp att rösta. Väljer du att förtidsrösta behöver du också ta med ditt röstkort och pass eller identitetskort, men glömmer du det så går det att ordna på plats.
Kommuner, län och regioner. Vem gör vad?
Det är lätt att blanda ihop kommunernas och regionernas ansvarsområden. Vi reder ut vem som ansvarar för vad.
Relaterad information på externa webbplatser
-
Läs allt om valprocesser
Valmyndigheten är den myndighet i Sverige som ansvarar för genomförandet av val och landsomfattande folkomröstningar.
-
Länsstyrelsen Uppsala län
Länsstyrelsen ansvarar bland annat för att dela in länet i valkretsar och valdistrikt, utfärda nya röstkort och rapportera röstresultat till Valmyndigheten.