Sjukskrivning

Sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen, koordineringsinsatser, samverkan.

Sjukskrivning är en del av vård och behandling. Hälso- och sjukvårdens arbete med sjukskrivning och relaterad rehabilitering tillhör det försäkringsmedicinska området.

Sjukskrivningsprocessen börjar när en patient söker vård och den medicinska bedömningen påvisa att skada eller sjukdom nedsätter patientens förmåga att arbeta. Förutom försäkringsmedicinsk bedömning och uppföljning, kan rehabilitering och koordineringsinsatser vara viktiga delar i sjukskrivningsprocessen.

Det gäller att göra rätt från början och väga för- och nackdelar med sjukskrivning. Det är viktigt att patienten är delaktig och får ta ansvar för sin rehabilitering och sjukskrivning.

Samverkan

Det ingår i hälso- och sjukvårdens uppdrag att samverka med andra aktörer vid behov. Samverkan kan ske med till exempel Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunen. Former för samverkansmöten är avstämningsmöte, SIP samordnad individuell plan) och Flerpartsmöte.

Koordineringsinsatser för sjukskrivna patienter

När en sjukskriven patient behöver stöd för att återgå i arbete, eller inträda i arbetslivet, ska Hälso- och sjukvården tillgodose koordineringsinsatser enligt  lagen om koordineringsinsatser för sjukskrivna patienter.