Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Informerat val om eventuellt föräldraskap
Att förebygga oönskad graviditet innebär att både värna barnets rättigheter och att värna personer med funktionsnedsättnings rätt till lättförståeligt underlag så att de kan fatta beslut om eventuellt föräldraskap.
Att ha kunskap om och förstå vad det innebär att vara förälder är en förutsättning för att kunna göra ett informerat val om föräldraskap.
Ta del av SUF-Kunskapscentrums material som handlar om informerat val om eventuellt föräldraskap. Här finns också möjlighet att se inspelade föreläsningar om att prata om föräldraskap och vad det innebär.
Att prata om föräldraskap och vad det innebär Del 1
Att prata om föräldraskap och vad det innebär Del 2
SUF-guiden är ett resultat av ett samarbete mellan SUF-Kunskapscentrum och yrkesverksamma i de lokala SUF-grupperna i Uppsala län. Syftet med guiden är att ge yrkesverksamma ett kunskapsstöd i deras arbete med familjer där en förälder har kognitiva svårigheter.
Toolkit
Toolkit-Barn vet jag vad det innebär? är ett manualbaserat, pedagogiskt samtalsmaterial som syftar till att konkretisera vad ett föräldraskap innebär. Det omfattar följande livsområden; Pengar, tid, bostad, relationer och färdigheter.
Toolkit kan användas för att underlätta för unga vuxna att fatta informerade beslut om sitt vuxenliv och eventuellt föräldraskap. Samtalsmaterialet kan även användas under graviditet för att förbereda föräldrar inför sitt kommande föräldraskap.
Materialet har skapats av Marja Hodes i Nederländerna, med stöd av ASVZ. SUF-Kunskapscentrum har översatt och vidareutvecklat Toolkit.
Toolkit kan laddas ner och skrivas ut. Toolkit får kostnadsfritt användas i klinisk verksamhet eller i utbildningssyfte. Det är dock inte tillåtet att göra förändringar i Toolkit eller använda materialet i kommersiellt syfte.
Babysimulator
Utöver Toolkit kan även en babysimulator användas för att ge unga erfarenheter av vad ett föräldraskap innebär.
Vilka behov har ett barn? Vilket ansvar har en förälder och vilket stöd kan behövas? Dessa frågor kan vara svåra att relatera till innan man själv är förälder och ändå är valet om föräldraskap kanske det viktigaste beslutet i livet.
En babysimulator efterliknar en verklig baby och ger möjlighet till en praktisk erfarenhet av ett spädbarns behov av omvårdnad. Med ett verklighetstroget simulatorprogram ger babysimulatorn en interaktiv upplevelse av vad ett föräldraskap kan innebära.
Syftet är att med anpassad information och kunskap ge möjlighet till reflektion och att fatta informerade beslut om eventuellt föräldraskap.
Babysimulatorn i kombination med samtalsmaterialet Toolkit har utvärderats bland elever på gymnasiumsärskolor inom ett forskningsprojekt.
Yrkesverksamma inom Uppsala län har möjlighet att låna en babysimulator av SUF-Kunskapscentrum. SUF-Kunskapscentrum ger även yrkesverksamma möjlighet till utbildning för att lära sig användning av babysimulatorer.
Är du yrkesverksam inom Uppsala län och intresserad av att låna en babysimulator? Skicka en förfrågan till SUF-Kunskapscentrum här
Se filmer om erfarenheter av att låna babysimulator.