Den här webbplatsen använder cookies, som samlar information om hur du interagerar med sidan. I kombination med de uppgifter du uppger, skapar vi en profil så att vi ska kunna visa relevant innehåll just för dig. Genom att acceptera tillåter du att vi samlar och behandlar dina personuppgifter enligt beskrivningen.
Fysisk aktivitet och FaR
Fysisk aktivitet är en av de viktigaste faktorerna för god hälsa och livskvalitet
Fysisk aktivitet minskar risken att insjukna i de flesta av våra folksjukdomar och minskar risken att dö i förtid. Vi kan använda fysisk aktivitet som behandling och det förbättrar prognosen vid många olika sjukdomstillstånd.
Fysisk aktivitet på recept (FaR), kan förskrivas av all legitimerad personal inom hälso- och sjukvården.
Stöd i arbetet för dig som personal
-
Levnadsvanor - fysisk aktivitet (pdf)
Här hittar du kunskapsunderlaget för hur Region Uppsala arbetar med fysisk aktivitet och FaR.
-
Rutiner för fysisk aktivitet på recept - FaR (pdf)
I kunskapsunderlaget (levnadsvanor-fysisk aktivitet, länk ovan) hittar du rutiner för Fysisk aktivitet på recept i Region Uppsala.
FaR kan ges till patienter med otillräcklig fysisk aktivitet och kan användas både i sjukdomsförebyggande och behandlande syfte. FaR är en skriftlig ordination av den fysiska aktivitet som vårdgivaren och patienten kommer överens om tillsammans. FaR är ett stöd till för att främja beteendeförändring genom ökad fysisk aktivitet. Målsättningen är att hitta en aktivitet som patienten kan fortsätta med även utan FaR. Patienter som får FaR betalar själva för de aktiviteter de väljer att utföra och frikort gäller inte.
E-utbildningen Fysisk aktivitet på recept (FaR) är en introduktionsutbildning och finns i Pingpong. Det erbjuds även webbinarium om FaR och friskvårdslotsning vid flera tillfällen under året.
FaR-blanketten finns i blankettbiblioteket i Cosmic. När du som förskrivare ser att patienten behöver mer stöd för att bli fysiskt aktiv och/eller behöver hjälp att hitta lämplig aktivitet kan du erbjuda friskvårdslotsning, se nedan.
-
FYSS (fyss.se)
Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling (FYSS) är ett kunskapsunderlag och beslutsstödet vid rådgivning och ordination av fysisk aktivitet. FYSS finns både som bok och i digital version, e-FYSS.
-
eFyss
eFYSS är ett digitalt kunskaps- och beslutsstöd som kan användas vid rådgivning om fysisk aktivitet och stillasittande för att förbygga och behandla olika sjukdomstillstånd. Det innehåller specifika rekommendationer vid 35 diagnoser samt allmänna rekommendationer för vuxna, äldre, gravida, samt barn och ungdomar.
- Såhär fyller du i FaR-blanketten, manual (infocaption)
-
Friskvårdslotsarna (rfsisu.se)
Om patienten önskar stöd för att komma igång med eller hitta en aktivitet kan de få hjälp via Friskvårdslotsen. Det är en kostnadsfri kontakt via telefon där patienten får stöd upp till fyra samtal. Det finns möjlighet till tolk. Patienten får hjälp med förändringen som står på receptet och att hitta friskvårdsaktiviteter.
Den fysiska aktiviteten kan vara:
- Aktivitet på egen hand såsom promenader, träning hemma eller på utegym.
- Organiserade aktiviteter hos föreningar, träningsanläggningar eller patientföreningar. Ordinarie priser gäller men ibland finns rabatter med FaR. Friskvårdslotsen hjälper till att hitta aktiviteter med olika prisnivåer.
Om patienten vill ha en sådan kontakt, kryssa i rutan på FaR-blanketten och skriv ut två exemplar. Ett lämnas till patienten och ett skickas per post till:
Friskvårdslotsen
RF-SISU Uppland, Råbyvägen 77
754 60 Uppsala -
Motion i Uppland (motioniuppland.se)
Digital aktivitetskatalog med aktiviteter och tips runt om i Uppsala län som administreras av RF-SISU Uppland.
-
Levnadsvanor (fysioterapeuterna.se)
Här hittar du material om hälsosamma levnadsvanor, både riktade till dig som vårdgivare och till patient och närstående.
-
Riktlinjer för fysisk aktivitet och stillasittande (folkhälsomyndigheten.se)
Kunskapsstöd för främjande av fysisk aktivitet och minskat stillasittande.
-
Yrkesföreningar för fysisk aktivitet (yfa.se)
Yrkesföreningar för fysisk aktivitet (YFA) är en självständig delförening inom Svensk förening för fysisk aktivitet och idrottsmedicin (SFAIM), en av Svenska läkaresällskapets sektioner.
Kontakt
Kontakt Nära vård och hälsa
Anna Jansson, verksamhetsutvecklare
Kontakt Akademiska sjukhuset
Karin Kauppi, dietist / processledare hälsofrämjande sjukvård
018-611 87 55
Kontakt Lasarettet i Enköping
Cecilia Söderberg, verksamhetsutvecklare
0171-45 11 63
Maria C Nordström, fysioterapeut, livsstilskoordinator
0171-41 83 73
Kontakt Folktandvården
Kristin Markman, legitimerad tandhygienist
018-611 63 40