Cutisoft Wipes injektionstork har utgått

2023-11-05

Cutisoft Wipes injektionstork som används för rengöring av huden före blodprovtagning eller injektion finns inte längre att tillgå.

Cutisoft Wipes används exempelvis i samband med glukoskontroll vid insulinbehandlad diabetes. Produkten har bytt namn och förpackning och säljs numera under varunamnet Leukoplast wet wipe. Produkten är oförändrad, det vill säga en våtservett i non-woven med 70 % isopropylalkohol (IPA), se Leukoplast wet wipe (pdf).

Företaget har ansökt hos TLV om att Leukoplast wet wipe ska omfattas av läkemedelsförmånerna. Beslut väntas preliminärt i början av 2024.

Selefa injektionstork finns inte heller tillgänglig för förskrivning. Det innebär att det för tillfället inte finns någon injektionstork med IPA att receptförskriva på apotek.

Alternativ

  • Leukoplast wet wipe finns att köpa utan recept på apotek. Cirkapris 25 kr för 100 st.
  • Injektionstork 70 %, 3 x 3 cm, 1 x 200 st, varunummer S02945 finns att rekvirera via Agresso och Care.
  • Vid desinfektion inför provtagning eller injektion är etanol 70–80 % alternativt isopropanol cirka 60 % via tork eller kompress fullgoda alternativ.

Huddesinfektion är inte nödvändig vid subkutan injektion av läkemedel, till exempel insulin, antikoagulantia eller smärtstillande. Vaccinationer kan ges till majoriteten av alla människor utan föregående huddesinfektion.

Läs mer

Ingrepp med liten risk för infektion (vardhandboken.se)

Kontakt

Läkemedelsteamet vid vårdkvalitetsenheten

Hälso- och sjukvårdsavdelningen
Regionkontoret
E-post: lakemedel@regionuppsala.se

Hitta på sidan