Jobbet har gett Lena självförtroende – nu blir hon pensionär

2020-08-17

På Luciadagen 1976 började Lena Pettersson Zotterman som städare på Akademiska sjukhuset. Hon har ända sedan dess jobbat med städrelaterade frågor inom Region Uppsala. Nu går hon i pension och ser framför sig en tid med motion, volontärarbete och kanske ett kattdagis. 

Lena Pettersson Zotterman går i pension efter 44 år som anställd i Region Uppsala

Under hela sin karriär har Lena Petterson Zotterman arbetat inom städ. Hon började som städare 1976 och tack vare att hon alltid gjort ett bra jobb har hon fått chansen att vidareutvecklas i flera olika roller. Lena har utbildat kollegor och entreprenörer, räknat på personalbehov inom olika städområden och varit chef. Alltid med Region Uppsala som arbetsgivare.  

– Jag har haft turen att ha kollegor som satsat på mig. Det har gett mig självförtroende, säger hon. Jag var den där grå lilla musen som rodnade när någon tittade på mig. Nu går det inte att få stopp på mig. 

Lena har i sin roll som serviceförvaltare för städ haft ansvar för uppföljning av kvaliteten på städningen. Hon har utfört kontroller själv och tillsammans med städleverantören. Lokalerna hon ansvarat för sträcker sig över hela Region Uppsala. Kontakten med kunder och bekräftelsen i att få göra kunderna nöjda är det Lena kommer att sakna mest.  

– Att jobba med kvalitet och få möjligheten att uppfylla andras förväntningar och önskemål är otroligt givande. Jag älskar mitt jobb, annars hade jag inte varit kvar, säger hon.  

Tillsammans med vårdhygien vid Akademiska sjukhuset har hon tagit fram en städhandbok som ska fungera som en guide för projekten. 

– Den talar om för projekten vad som kan vara bra att ha i åtanke ur städhänseende. Till exempel vilken typ av golv som är svåra eller enklare att få rena, eller att kanske inte bygga små svårstädade utrymmen i lokaler som kräver extra hög renlighet.

När hon nu går in i pensionärslivet är det med blandade känslor. Hon tycker att det känns vemodigt att lämna kollegor och kunder, men Lena lär inte bli sysslolös. Hon har många planer. Hon börjar dock med att vara ledig på riktigt. 

– Nu ska jag njuta av semester tills jag ledsnar. Det enda som ska schemaläggas är motion. Jag ska simma och ta skogspromenader. 

En av Lenas planer för pensionen är att hjälpa till på servicehuset i Rasbo, gå på promenader med de boende som inte kommer ut så mycket annars. Hon och maken har mycket plats hemma och Lena funderar på att starta kattdagis eller skaffa en hund. 

– Jag vill göra nytta och hjälpa till, då mår jag bra, säger hon. 

Lena känner sig lugn med att lämna över stafettpinnen till sin efterträdare. Eleonor började i mars och de två har haft god tid på sig att göra en värdig överlämning.  

– Jag har vänt ut och in på mig själv och nu finns det inte mer jag kan lära ut. Jag lämnar över i trygga händer, det är verkligen rätt person på rätt plats.

Text och bild

Ida Åhlén

Kontakt

Ida Åhlén

Kommunikationsstrateg

Hitta på sidan